Hindoe benadering

ZUIVER WATER, BRON VAN WAARHEID

In de oude Vedische geschriften wordt Moeder Aarde herhaaldelijk vermeld als de liefdevolle verzorger van al zijn bewoners. Ze zorgt in overvloed voor al onze behoeften, de aarde bestaat uit lucht, vuur en water.
Het water is zo essentieel op elk niveau, in hoofdstuk 7 van Bhagavad Gita, zegt Heer Krishna “raso ’ham apsu kaunteya”, als we eenvoudig weg de smaak van zuiver water kunnen waarderen, dan kunnen we de aanwezigheid van de Heer waarnemen en we kunnen realiseren dat water een geschenk is van God. Vandaar dat we ook onze dankbaarheid willen betuigen aan de Heer en Hem verheerlijken omdat Hij ons voorziet van het water dat leven geeft.

Elke religie over de hele wereld erkent de waarde van water als een essentiele bouwsteen voor alles wat leeft.

Voor alle Hindoes is het eveneens een jaarlijkse traditie om een bad te nemen in een van de Heilige plaatsen en rivieren, dit is een van de basis rituelen. De Ganges, de Yamuna, de Godvari en vele, vele andere Heilige plaatsen spelen een centrale rol in Hindoe dharma.

Vandaar, dat we niet moeten aarzelen, om alles te doen wat in onze mogelijkheid ligt om het water van Moeder Aarde te beschermen voor onszelf, voor al onze medemensen en voor de toekomstige generaties die geboorte nemen in deze wereld.


Herman Janssens
20-9-2012